Monday, March 14, 2011

KARIPAP KASIH SAYANG


Kekadang teringin nak makan karipap seperti karipap yang dibuat oleh mak.
Seingat saya, dulu mak selalu menguli doh karipap sehingga dua, tiga kg tepung. Yang seronoknya adalah semua karipap akan habis dalam masa dua, tiga jam setelah digoreng.
Hari Sabtu lepas, saya menguli doh karipap dan menyediakan intinya...

Doh karipap

1/2 kg tepung gandum
5- 6 sudu besar mentega (dicairkan)
jika anda suka lebih mentega cair, guna sehingga 1/3 mentega dan kemudian dicairkan

tepung diuli dengan mentega cair, masukkan air sedikit demi sedikit
hingga doh tidak melekat pada tangan.
ketepikan doh

inti karipap

sepotong ayam bahagian dada dan dipotong kecil
tiga hingga 4 biji kentang kecil (dipotong dadu kecil-kecil)
sebiji bawang besar (dipotong halus)
sesudu serbuk kari (cairkan dengan sedikit air)
sedikit garam
sedikit gula
sedikit minyak masak

cara membuat inti
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bawang
  • masukkan paste serbuk kari
  • kacau rata
  • masukkan ayam -kacau hingga masak
  • masukkan kentang-kacau hingga rata
  • tambahkan air (sama paras dengan kentang tadi)
  • tunggu hingga kentang empuk/air kering
  • masukkan garam dan gula
  • biarkan air kering
  • keluarkan dari kuali dan sejukkan

bulatkan doh, canaikan hingga nipis, masukkan inti dan "klipkan"dgn jari

buat begitu hingga habis

kemudian digoreng dengan api perlahan

selamat mencuba


No comments:

Post a Comment