Tuesday, February 8, 2011

GULAI PISANG MUDA

Seronok rasanya berjaya memasak gulai pisang muda seperti yang diminta oleh suami. Rupanya tidaklah sesusah yang saya fikirkan.

Bahan-bahan
6- 7 biji pisang lemak manis (muda)
-dibuang kulitnya, dibelah dua, direndam dalam air garam, direbus hingga sedikit empuk
ikan bilis dua tiga ekor
beberapa biji cili api
kunyit
garam
gula
asam keping
santan (ikut pekat kegemaran)

Cara-cara memasaknya
  • tumbuk cili dan kunyit
  • rebuskan seketika dengan air yang sederhana
  • masukkan asam keping
  • biarkan mendidih
  • masukkan santan (kecilkan api) dan biarkan sedikit menggelegak
  • masukkan pisang yang telah direbus
  • masukkan garam dan gula

NOTA: Jika anda suka, boleh juga masukkan hirisan bawang besar dan daun kunyit atau tukarkan ikan bilis dengan ikan masin

No comments:

Post a Comment